Spajanje stvarnosti: HP Sprout PC je hrabra vizija budućnosti

Ispis
PDF

Već smo dobro upoznali pojmove virtualna stvarnost (Oculus Rift) i proširena stvarnost (Google Glass), a HP je prošli tjedan predstavio svoje računalo Sprout kojim želi proširiti "spojenu stvarnost".

Kako sami objašnjavaju, radi se o načinu koji spaja digitalni svijet s našim stvarnim svijetom, odnosno žele približiti tehnologiju ljudima. Sproutom žele izmijeniti način na koji smo dosad koristili računala uz miš i tipkovnicu. Tako sad skener, ekran osjetljiv na dodir, projektor i drugi elementi omogućuju da predmete iz stvarnosti ubacimo u računalo. Predmet treba postaviti ispred računala, a za par trenutaka na računalu ćemo imati njegovu 3D verziju. Ta će vizija dodatno zaživjeti kada se Sprout spoji s nekim 3D printerom, koji će te naše kreacije moći jednostavno realizirati. Za to su u HP-u najavili novi 3D printer, koji stiže 2016., a trebao bi printati predmete od više materijala i po nižoj cijeni od današnjih.

Samo računalo tako tipkovnicu i miš želi zamijeniti podlogom od 20 inča, na koju se može projicirati slika, a služi kao touchpad. HP Illuminator je sustav koji se sastoji od DLP projektora, kamere koja snima u rezoluciji od 14,6 megapiksela, te 3D kamera (slična Kinectu). Računalo pogoni Intelov i7 procesor, uz Nvidia GeForce GT 745A grafičku karticu. Ekran osjetljiv na dodir je dijagonale 23 inča. Što se ostalog hardvera tiče, tu je 8 GB RAM-a, 1 TB hibridni disk s 8 GB SSD memorije. I za rad svega brinu se Windowsi 8.1. Računalo se može naručiti na HP-ovim stranicama, ali stoji 1900 dolara (11.550 kuna). Isporuke kreću od 9. studenog.

Što kažu futuristi?

Sean Follmer s MIT-a za Fast Company kaže da je Sprout zanimljiv jer se radi o prvom komercijalnom proizvodu koji ima integriran sustav projektora i kamera za interakciju. Mogućnosti su velike, ali kaže kako će uspjeh Sprouta ovisiti o tome koliko će dobro otvoriti nove pravce u našoj interakciji s digitalnim informacijama. Dizajner Robert Clayton Miller kaže da će ideja skeniranja predmeta u računalo vjerojatno prilično brzo izgubiti svoju čar, dok se profesionalci neće oslanjati na točnost boja projicirane slike. Nada se da će ovo otvoriti put prema drugim eksperimentima. Philip Schoessler s MIT-a dodaje da je osvježenje vidjeti ovakav proizvod te da je HP napravio dobar posao u spajanju postojećih ideja u jedan proizvod.

 

Izvor: www.24sata.hr

Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 55 

Partneri

  • Microsoft
  • Trend Micro
  • Metronet
  • Asbis
  • Dell
  • CARNET
  • Olympic International
  • Dubrovnik Telekom
  • RECRO
  • ...