Otvoreni kod, otvoreni blog: Pratite nastanak web stranice Europskog socijalnog fonda

Ispis
PDF
Osim što će nova stranica Europskog socijalnog fonda za Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava biti napravljena u otvorenom kodu, cijeli će proces pratiti i otvoreni blog, na kojemu će se moći doznati više o procesu izrade, problemima na koje se nailazi, rješenjima koja se odabiru i sličnim temama. No, zašto su se Ministarstvo, a i izvršitelj radova, odlučili na ovakav neuobičajen postupak? Emanuel Blagonić, voditelj projekta na strani izvršitelja, tvrtke Extendis, i frontend dizajner, otkriva razloge.

Kako objašnjava, na samoj stranici Europskog socijalnog fonda, www.esf.hr, bit će objavljivani natječaji za projekte poticanja poduzetništva, pružanje pomoći posloprimcima u traženju boljih radnih mjesta i uspostave pravednijih mogućnosti za sve hrvatske građane. Samim time, kako se ne radi o tvrtki, odnosno, naručitelju koji "raspolaže svojim novcem", smatra se kako bi sve trebalo biti maksimalno transparentno, uključujući i proces izrade stranice, u kojega se mogu uključiti svi zainteresirani.

Uloga krajnjeg korisnika bit će više savjetodavna, ali samim time što ih uključujemo dajemo do znanja da nam je stalo do njihovog mišljenja. S druge strane, ideja otvorenog bloga je i dokumentacija cijelog procesa, a stranica će biti aktivna i nakon dovršetka projekta čime se nadamo pomoći i hrvatskoj web zajednici te malo demistificirati posao koji radimo, ali i postaviti neke nove standarde kada je rad s državnim institucijama u pitanju.

Uz Emanuela, na projektu će raditi i Lucijan Blagonić, kao frontend dizajner, odgovoran za usability i accessibility, Zoran Ugrina, kao WordPress developer zadužen za izradu prilagođenog sučelja za krajnje korisnike te Ivan Percan, kao osoba zadužena za preliminarni unos sadržaja i testiranje. No, samim time što će o cijelom procesu blogati, oni otvaraju i uvid u određene interne procese široj javnosti, no Emanuel napominje kako se time ne zamaraju:

Pojedini dijelovi našeg procesa poznati su našim prijateljima i kolegama, o nekim segmentima smo ranije pričali na radionicama i predavanjima. Naš proces nitko neće moći potpuno prilagoditi sebi, ali se nadamo da će to biti korisno zajednici. Također, nadam se da će i zajednica u komentarima na blogu sudjelovati s prijedlozima o tome što bismo mogli poboljšati.

Bloganje je već krenulo

Od komentatora očekuju konstruktivne komentare i rasprave, kako bi se riješili konkretni problemi korisnika. Otvoreni su za razne prijedloge, a sve što se bude moglo implementirati unutar dogovorenog budžeta, odnosno, sve što će biti moguće izraditi izvan granica ponude, a da poboljšava korisničko iskustvo — potrudit će se implementirati unutar samog razvoja internet stranice. Emanuel dodaje kako naručitelja, odnosno, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, nije trebalo dugo nagovarati na ovu ideju – svako pitanje otvorenosti je i političko pitanje pa je samim time potrebno dobiti odobrenje za takve poduhvate, no tim koji će raditi na razvoju stranice ne skriva da im je drago što se Ministarstvo u ovom slučaju postavilo kao partner, jer se, na kraju krajeva, projekt radi za građane. Poziva se ovdje i na, u kontekstu otvorenosti, često spominjani projekt gov.uk, koji je također od početka pratio želje korisnika i zahvaljujući njihovim prijedlozima postao ono što je danas, iako je u ovom slučaju riječ o daleko manje kompleksnom servisu.

U prvom postu može se već saznati više detalja o tome što će se na samoj stranici nalaziti, kao i na blogu koji će pratiti njen razvoj, pa će tako čitatelji, među ostalim, doznati što je to inicijalni sastanak, na koji su način definirani ciljevi nove internet stranice, zašto su potrebni wireframeovi, hoće li se raditi wireframeovi za sve rezolucije, kako će se pripremiti osnovni prijedlog dizajna, hoće li se raditi dizajn za sve rezolucije, koji će se problemi probati riješiti WordPressom i još mnogo toga. Također, Krešimir Domjančić, savjetnik u Kabinetu ministra, objasnio je i zbog čega su se odlučili za otvoreni kod. A ukoliko i vas zanima nastanak i razvoj stranice Europskog socijalnog fonda za Hrvatsku, svakako pratite iduće postove i slobodno se uključite u raspravu.

Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 43 

Partneri

  • Microsoft
  • Trend Micro
  • Metronet
  • Asbis
  • Dell
  • CARNET
  • Olympic International
  • Dubrovnik Telekom
  • RECRO
  • ...