Sigurnost na Internetu

Ispis
PDF

Kada se priča o sigurnosti na Internetu prvenstveno se misli na tajnost i cjelovitost vlastitih osobnih podataka, sigurnost vlastitog računala, čuvanja tajnosti vlastitog web i mail prometa, a u zadnje vrijeme možda najpopularnije pristupa stranicama Internet bankarstva.Da bi se ostvarila zadovoljavajuća razina sigurnosti potrebno je na postojeći operacijski sustav instalirati određene programe za obranu od različitih vrsta malicioznog softvera. Sama instalacija najmodernijih zaštitnih programa nije dovoljna za zadovoljavajuću razinu sigurnosti jer niti jedan sigurnosni sustav nije 100% siguran. Potrebna je i određena količina znanja tj. informatičke pismenosti i svijesti o mogućnostima i sigurnosnim aspektima prilikom pregledavanja sadržaja na Internetu. Veza na Internet podrazumijeva i određenu razinu odgovornosti u smislu održavanja računala i mreže koja tu vezu koristi.

 

Današnji maliciozni softver sve je sofisticiraniji, a sve češće ima za cilj zaraziti korisničko računalo bez da to korisnik primijeti. Time napadač može iskorištavati računala drugih korisnika za razne maliciozne aktivnosti uz zagarantiranu anonimnost. Kako bi zaštitili sebe i druge na Internetu korisnici bi trebali osigurati minimalnu sigurnost računala.

Ono što se u današnje vrijeme smatra minimalnom sigurnošću računala je:

 • redovito instaliranje zakrpa za operacijski sustav kojeg koristiteobavezno korištenje antivirusnog softvera (neki od besplatnih alata za osobnu upotrebu su Avast, AVG, Comodo, Avira, PCTools i sl.)što češće i redovito ažuriranje antivirusnog softvera, te zakazano skeniranje računala npr. jednom tjednoobavezno korištenje vatrozida (eng. firewall). Windows operacijski sustav ima ugrađen vatrozid, ali uputno je korištenje i alternativnih rješenja. (neki od besplatnih alata za osobnu upotrebu su ZoneAlarm, Comodo, PCTools i sl.)Neki proizvođači nude i integrirana rješenja kombinacije anti-virusa i vatrozida (Comodo Internet Security)

Preporuča se korištenje:

 • korištenje korisničkih računa bez administratorskih ovlastikorištenje alternativnih operacijskih sustava (razne Linux distribucije)korištenje alternativnih web preglednika (Firefox, Opera i sl.)korištenje alternativnih e-mail klijenata (Thunderbird i sl.)korištenje anti-spyware alata (Spybot, Ad-Aware i sl.)Više o sigurnosnim preporukama i recenzijama alata možete pronaći na web stranicama Nacionalnog CERT-a.

Ono što bi svakako trebalo izbjegavati tj. nikada ne činiti je:

 • otkrivanje korisničke lozinke putem elektroničke pošte, tj. otkrivanje korisničke lozinke uopćeotvaranje nesigurnih i sumnjivih stranica (pogotovo različite hakerske stranica, pornografske stranice i sl.)otvaranje poruka elektroničke pošte za koju niste sigurni tko je pošiljatelj (sumnjivi nazivi poruke, sumnjivi pošiljatelj ili poruke poslane "samom sebi")pokretanje sumnjivih programaostavljanje osobnih podataka i e-mail adrese po sumnjivim stranicama
Izvor:  http://www.carnet.hr/abuse/sigurnost

NAPOMENA
Ni CARNet ni EFCo. služba ne pruža tehničku podršku za instalaciju i konfiguraciju sigurnosnih alata navedenih na ovim stranicama kao niti za dijagnostiku i otklanjanje posljedica računalnih napada na sustave pojedinih korisnika.

Online?

Trenutno aktivnih Gostiju: 30 

Partneri

 • Microsoft
 • Trend Micro
 • Metronet
 • Asbis
 • Dell
 • CARNET
 • Olympic International
 • Dubrovnik Telekom
 • RECRO
 • ...